Kleine schades niet claimen bij allriskverzekering!

Kleine schades niet claimen bij allriskverzekering!Om ons zekerder te voelen in het drukke, dagelijkse verkeer, zijn we snel geneigd om voor een allrisk autoverzekering te kiezen. Daarmee heb je immers de risico’s maximaal afgedekt. Toch is dat niet altijd even verstandig. Ook verdient het de voorkeur om kleine schades niet direct de claimen bij je verzekeraar, maar om eerst te bepalen of het financieel niet handiger is om de reparatie uit eigen zak te betalen. Claimen kan namelijk een negatief effect hebben op het periodieke premiebedrag dat je betaalt.

‘In het geval je de reparatie van de schade door eigen schuld claimt bij je verzekeringsmaatschappij, raak je vijf schadevrije jaren kwijt’, vertelt autoverzekeringen expert Menno Dijcks van Independer in een artikel op Nu.nl. ‘Hierdoor val je terug op de bonus-malusladder, die bepalend is voor de premiekorting op je polis.’

Schade door vandalisme

Vreemd genoeg dekken de verzekeringsmaatschappijen zichzelf ook in voor schade door vandalisme, waaraan de eigenaar van de auto geen enkele schuld heeft. Ook in een dergelijk geval heeft de claim voor de autobezitter een negatief effect op de bonus-malusladder en is het ook in dit geval soms verstandiger om de reparatie zelf te bekostigen.

 

Het Waarborgfonds

Speciaal om slachtoffers van door anderen veroorzaakte schade tegemoet te komen, is het Waarborgfonds in het leven geroepen. In het geval je aanrijdingschade oploopt en het niet bekend is wie de schade heeft veroorzaakt, de schuldige niet is verzekerd of rijdt in een gestolen auto, kun je aanspraak maken op het Waarborgfonds. Ook wanneer de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij failliet is of als de schuldige is vrijgesteld van verzekering, kun je je tot het Waarborgfonds richten.

 

Haken en ogen Waarborgfonds

Dat ziet er op het eerste gezicht uit als een waterdicht systeem, maar er kleven wat haken en ogen aan in de vorm van voorwaarden. Is de dader bijvoorbeeld onbekend, dan moet je kunnen aantonen dat je je hebt ingespannen om deze persoon te achterhalen. Door in de omgeving van de aanrijding te zoeken naar getuigen of het vinden van mensen die opnames hebben gemaakt van het incident. Ook ben je verplicht een politierapport te overleggen.

 

SchadeZonderDader.nl

Bovendien moet je binnen 14 dagen na de schadedatum een verzoek tot vergoeding indienen. Daarna wordt dit namelijk niet meer in behandeling genomen.
Kijk vooral ook eerst even op de website SchadeZonderDader.nl om aan de hand van enkele vragen te bepalen of het zinvol is om een schade bij het Waarborgfonds te claimen.

 

Het nut van een allriskverzekering

Volgens Menno Dijcks van de vergelijkingswebsite Independer is het ‘tot een leeftijd van vijf jaar zinvol om een allriskverzekering op je auto af te sluiten. In dat geval heeft de auto immers nog een relatief hoge dagwaarde. Bij schade door eigen schuld moet je jezelf afvragen of de claim van de reparatiekosten in verhouding staat tot de mindering op de premiekorting. Deze korting kan namelijk oplopen tot 80% wanneer je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd.’
Kortom, behalve wanneer het om een Old Timer gaat waarvan de waarde door een erkend taxateur is vastgesteld, heeft het eigenlijk geen enkele zin om een oudere auto allrisk te verzekeren.’

Foto: Tumisu via Pixabay

Bron: Nu.nl
Lees ook: Omzetstijging AKZO NOBEL Q1 mede dankzij prijsverhoging

Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!