Goede reparatie na zware aanrijding cruciaal voor veiligheid
Goede reparatie na zware aanrijding cruciaal voor veiligheidNa een aanrijding zijn auto’s die niet volgens de richtlijnen zijn gerepareerd, bij een volgende aanrijding minder veilig dan auto’s die nooit bij een ongeval betrokken zijn geweest of die wél volgens de richtlijnen zijn opgeknapt. Zo blijkt uit een studie van Noorse wetenschappers van de Agder universiteit in Kristiansand (UiA).

De betrokken wetenschappers benadrukken het belang van de ontwikkeling van een mathematisch model en hoogwaardige apparatuur om bij technische controles de mogelijke risico’s op grotere schades en zwaardere verwondingen bij inzittenden – in het geval van een aanrijding – te kunnen inschatten.

Grotere risico’s

‘Uit het onderzoek blijkt ondermeer dat in auto’s die niet optimaal waren hersteld, de airbags vaak later werden geactiveerd dan verwacht én gewenst’, aldus onderzoekster Gulshan Noorsumar. ‘Dit betekent dat de airbags minder tijd hebben om zich te stabiliseren en kan bij inzittenden tot grotere of ernstiger verwondingen leiden.’
‘Ook is er bij een niet goed gerepareerde auto bij een volgende zware aanrijding een verhoogd risico op een grotere structurele schade aan het voertuig als geheel, wat ook weer kan leiden tot ernstiger letsel’, aldus Noorsumar.

 

Lichtere voertuigen een uitdaging

Een ander aspect is dat ‘voertuigen tegenwoordig worden ontworpen om de kracht van een aanrijding op de meest efficiënte manier op te vangen, zodat de inzittenden maximaal worden beschermd.’ … ‘Hoe lichter het voertuig echter, hoe moeilijker het wordt om de veiligheidsnorm te handhaven. Daarom worden nieuwe en lichtere voertuigen uitgerust met zeer geavanceerde technologie om de veiligheid te verhogen. Met de huidige toegepaste fabricagemethoden kan echter blijken dat voertuigen na een zware aanrijding een uitgebreide reparatie minder goed verdragen dan verwacht’, aldus Noorsumar.

 

Ontwikkelingen op de voet volgen

De onderzoekers stellen verder vast dat ‘de technologische ontwikkeling in de auto-industrie voertuigen geavanceerder en complexer heeft gemaakt. Dit stelt hoge eisen aan de technici die de reparaties uitvoeren. Dit geldt vooral voor het herstellen van voertuigen die bij een aanrijding zwaar beschadigd zijn geraakt. Zowel de autofabrikanten als de reparatiebedrijven moeten deze (technologische – red.) ontwikkelingen op de voet volgen’, aldus Bjarne Hæstad, één van de studiecoördinatoren bij het programma Weggebruikers en voertuigen van de UiA.

 

Betere controle

Onderdeel van het onderzoek is de ontwikkeling van een wiskundig model om de blijvende invloed van crashes te evalueren. ‘Het model moet de omvang van de schade in een bepaalde situatie kunnen voorspellen’ zegt Noorsumar. ‘Het onderzoek kan leiden tot nieuwe methoden voor het uitvoeren van technische inspecties. In dat kader werken de wetenschappers nu ook aan het ontwikkelen van geavanceerde apparatuur om dagelijkse tests mogelijk te maken. In combinatie met de mathematische methode maakt deze apparatuur het gemakkelijker om te detecteren of de reparaties aan zwaar beschadigde voertuigen op de juiste manier worden uitgevoerd.’

 

Belangrijke besparingen

Een ander voordeel van het voorspellende vermogen van de mathematische methode bij crashes is dat er minder fysieke crashtests nodig zijn. Wat voor de autobouwers belangrijke besparingen oplevert.

Foto: Marcel Langthim via Pixabay

Bron: UiA
Lees ook: Omzetstijging AKZO NOBEL Q1 mede dankzij prijsverhoging

Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!