6 tips om lakschade te voorkomen

6 tips om lakschade door Saharastof te voorkomenIn maart 2022 is het een paar keer voorgekomen dat een wolk Sahara-stof over Nederland trok. Met als vervelend gevolg dat auto’s daar behoorlijk vies van werden. Waarna we als trotse autobezitters uiteraard automatisch geneigd zijn om onze auto’s snel weer Sahara-zand-vrij te maken. Let daarbij echter goed op, want Sahara-stof is heel fijn en scherp, en kan daardoor lelijke krassen in uw autolak veroorzaken. Daarom geeft Chemical-goods.com je bij deze 6 handige tips om lakschade te voorkomen.

1. Verwijder het stof snel

Er is niets mis met de eerste reflex om snel in actie te komen. Het gaat er om hoe je het doet. Wacht in ieder geval niet op de eerstvolgende regenbui, want die is zeker niet voldoende om alle stof te verwijderen. Het probleem met de Sahara-stof is dat deze zó fijnkorrelig is dat deze zich nestelt in alle hoekjes en gaatjes en schade veroorzaakt. Het gevaar bestaat zelfs dat de korrels in de lak branden en helemaal niet meer te verwijderen zijn.

 

2. Niet vegen, geen ruitenwissers

Het ligt voor de hand om vóór het wassen het zand van de auto te vegen met een droge doek. Doe dit vooral niet! In combinatie met de superfijne korrels verdwordt zo’n droge doek tot schuurpapier waardoor u veel schade veroorzaakt aan de lak. U begrijpt dat ruitenwissers – om eenzelfde soort reden – tot schade aan uw ruit leidt.

 

3. Eerst ventileren

Voordat u begint met het schoonmaken van de buitenkant, zet u eerst de ventilatie ín de auto op volle kracht aan en gebruikt u de stofzuiger om met vrijgekomen Sahara-zand op te zuigen.

 

4. De tuinslang er op

Nadat u de ventilatiekanalen goed schoon heeft geblazen, gebruikt u de tuinslang om de auto aan de buitenkant met overvloedig veel water schoon te spuiten.

 

5. Microvezeldoek + shampo

Pas nadat u de auto zeer grondig heeft schoongespoeld met de tuinslang, kunt u een microvezeldoek en shampo gebruiken om de deeltjes die zijn achtergebleven te verwijderen. Let op dat u niet teveel druk uitoefent en dat u de doek tijdens het poetsen zeer regelmatig schoonmaakt.

 

6. Overvloedig naspoelen

Na het gebruik van de microvezeldoek + shampoo gebruikt u nogmaals de tuinslang om met overvloedig veel water de shampoo met de daaraan gehechte stofdeeltjes te verwijderen.

 

Zorg voor het milieu: voorkomen beter dan genezen!

Het enige – maar niet onaanzienlijke – bezwaar tegen de hiervoor beschreven methode is dat er heel erg veel water voor nodig is. Dat past niet in deze tijd van bewust omgaan met het kwetsbare milieu. Daarom geldt zeker in dit geval dat voorkomen beter is dan genezen. U kunt namelijk voorkomen dat het Sahara-zand op uw auto terechtkomt met behulp van een autohoes, een auto-paraplu of een ‘car-bubble’.

Foto: Vicki Hamilton via Pixabay

Lees ook: Nieuw: High Solid wandcoating